Misteriozna morska ‘polja’ gutaju avione, ljude i brodove





Bez traga: U Sargaškom moru 1840. viđen je jedrenjak “Rosalie” kako otvorenih jedara pluta bez ijednog člana posade, a čudne pojave viđene su i na Jadranu.

Santa Maria, zapovjedni brod Kristofora Kolumba, na povratku iz Novog svijeta u Španjolsku 1492. zaglavio je na jednom od grebena u Bermudskom trokutu. Kolumbu nije preostalo ništa drugo nego da od drvene olupine napravi utvrdu Môle-Saint-Nicolas, koja je danas grad na Haitiju. Nekoliko tjedana poslije, u novom pokušaju prema Starom kontinentu, Kolumbo je ugledao intenzivnu zagonetnu svjetlost kako navire iz mračnih dubina Bermudskog trokuta.

Jedna od najvećih misterija potječe iz prosinca 1945. kada je pet američkih najsuvremenijih aviona Avanger s 14 članova posade nestalo kraj istočne obale Floride. Prije nestanka radiosignala vođa eskadrile panično je izustio: “Ništa nije u redu, ne znamo gdje smo, voda je zelena i bijela...”. Područje Bermudskog trokuta svejedno je među najprometnijim morskim rutama i većina brodova prolazi bez tajanstvenog zaveslaja u drugu dimenziju.

Otmice izvanzemaljaca ili vremenske rupe?

Bermudski trokut ima površinu od 1140 četvornih kilometara, a dosad je nestalo oko 9000 ljudi. Teorije o paranormalnom vežu se uz vremenske rupe, podvodne stijene koje ispuštaju metan pa sve do otmica izvanzemaljaca.


Vulkani izazivaju brodolome u Zmajevu trokutu?

Na drugom kraju svijeta, u blizini Japana, 100 kilometara južnije od Tokija, nalazi se Zmajev trokut. Samo između 1952. i 1954. godine u tom je području nestalo pet vojnih brodova s više od 700 ljudi.

Japanska vlada hitno je u potragu poslala moderan brod s desetak znanstvenika, no i on je netragom nestao, a cijelo područje nazvano je Đavolje more te je proglašeno iznimno opasnim. Lovci na paranormalno ovo su područje zbog više nerazjašnjenih brodoloma nazvali i Đavolje groblje te nagađaju kako elektromagnetske nepravilnosti izazivaju smrtonosne fizičke anomalije. Znanstvenici tvrde kako su podvodne erupcije vulkana odgovorne za mnoge brodolome, koji postotkom ipak ne prelaze prosjek.


Misterije nestanka u trokutu Michigana

Jezero Michigan u Americi također je poznato po neobičnim objektima i letjelicama koje nestaju. Glasine su počele 1937. godine kada je kapetan broda George Donner jednostavno “ispario” iz svoje kabine. Trinaest godina poslije avion s 55 putnika i tri člana posade netragom je nestao točno iznad jezera, a ostaci nikad nisu pronađeni.

Jadran obasjala ružičasta svjetlost

U noći 3. studenog 1978. koću talijanskog ribara iz dubina je pratilo jako ružičasto svjetlo, a Jadransko more u trenu je postalo tema mnogih lovaca na misterije. Tih dana mnogi su ribari bili svjedoci neobične svjetlosti, u blizini koje radari nisu radili, no Talijani su zaključili kako je vjerojatno riječ o zantiželjnoj podmornici. Identično iskustvo doživio je i hrvatski novinar Miljenko Smoje, koji je tog mjeseca uživao na jedrenju između Lastova i Mljeta.



Popular Posts