Subscribe:

Pod kojom rukom treba muškarac voditi ženu ili djevojku?Pod kojom se rukom vodi žena ili djevojka? Točan odgovor razlikovao se kroz povijest, a potekao je iz posve praktičnih razloga.

Tradicionalno, kada muškarac šeće sa svojom partnericom on joj nudi lijevu ruku. Ovaj običaj potječe još iz srednjeg vijeka, kada se smatralo da muškarac uvijek mora imati slobodnu desnu ruku kako bi njome mogao brzo dohvatiti mač (koji se nosio na lijevoj strani).

Danas se ovaj običaj zadržao u zatvorenim prostorima, no došlo je do obrata na otvorenim prostorima. Naime, urbanizacijom života, pogotovo sve češćom uporabom kočija i eventualno automobila, pojavila se potreba da muškarci vode ženu što dalje od ulice kako bi je zaštitili od prometa, pogotovo blata, prskanja i izmeta konja. Dakle, na otvorenom muškarac uvijek hoda bliže cesti, a djevojci prepušta mjesto dalje od ceste.

Osim toga, postojao je i dodatan razlog - u gradovima su do pojave komunalnih instalacija stanovnici često ujutro praznili noćne posude, pa bi šteajući uz zgrade žene bile najmanje izložene riziku da budu pogođene izmetom.

 Izvor: www.uprolazu.com


Popular Posts