Subscribe:

Vlak na mlazni pogon!Uz pomoć General Electrica, Don Wetzel iz Njujorške središnje željeznice, 1966. godine na šasiju lokomotive montirao je dva mlazna motora. Rezultat je bio vlak koji je u to vrijeme jurio 293 kilometara na sat.

Wetzel je u ljeto 1966. s inženjerima GE-a uzeo mlazne motore s bombardera i pričvrstio ih na krov lokomotive, koja je zatim pojurila ravnijim dijelom željezničke pruge u Ohiju te postavila novi brzinski rekord Sjeverne Amerike, koji stoji neoboren za to područje i dan danas, prenosi Business Insider.
Wetzelov vlak, s francuskim TGV 001, ostaje najbrži vlak na vlastiti pogon, jer za razliku od električnih vlakova, navedeni nose svoje gorivo.
‘Zapravo smo postigli brzinu od 314 kilometara na sat, a kad smo prolazili kroz mjernu točku smo zapravo već usporavali. Svi su mislili kako je smiješno to što smo oborili svjetski rekord tijekom usporavanja’, kaže Wetzel.
Ipak, njegov projekt nije doživio komercijalni uspjeh i ubrzo nakon rekorda je demontiran. U priloženom videu možete vidjeti mlazni vlak na djelu, a ako vam se ne da gledati predstavljanje, prevrtite na 7 minutu, gdje možete vidjeti vlak u akciji.
Popular Posts