Štedne žarulje-PROČITAJTE-bolje znati!



Da li su ove informacije točne, neznam, dobio sam ih na e-mail pa ih proslijeđujem na svom blogu.

Ako se razbije štedna žarulja treba dobro provjetriti kuću treba ih baciti na odgovarajuće mjesto, jer otrovi koji se nalaze u njoj napadaju živčani sustav, talože se u hrani i u vodi.

Pazite na štedne žarulje: ako se bilo koja razbije moraju se slijediti upute Britanskog Ministarstva zdravstva, tako da zajedno možemo izbjeći ozbiljne štete uzrokovane živom.
Obavijest od britanskog Ministarstva zdravstva u svezi štednih žarulja
Takve žarulje nazivaju se štednima ili žaruljama s malom potrošnjom, no ako se razbije izloženi smo ozbiljnoj opasnosti. Stoga svatko mora napustiti prostor na barem 15 minuta! I izbjeći gnječenje i gaženje slomljenog stakla.
Jer ono sadrže živu koja je otrovna i izaziva glavobolju, dezorijentiranost, neravnotežu i razne zdravstvene probleme ako se udahne.
Mnogim ljudima s alergijama će uzrokovati probleme s kožom i druge teške poremećaje već i samo dodirivanje te tvari ili udisanje iste.
Osim toga, Ministarstvo je upozorio da se ne čiste ostatci slomljene svjetiljke usisavačem, jer on raspršuje kontaminaciju na druge dijelove kuće pri ponovnom korištenju.
Žarulje se moraju pomesti običnom metlom i držati se u zatvorenoj vrećici, a potom izbaciti iz kuće u smeće za opasni otpad (kod nas ne postoji), koristeći gumene rukavice kako bi se zaštitili od kontakta sa staklom i živom.

Živa je jako opasna, otrovna više od olova i arsena.


Popular Posts