Pogodite koja zemlja neće pomicati kazaljke?



Island više nije jedina europska zemlja koja nije uvela zimsko i ljetno računanje vremena.
Prvi put, poslije 30 godina, Rusi neće pomicati kazaljke na svojim satovima. Proljetos je, na inicijativu Dmitrija Medvedeva, izglasan Zakon o računanju vremena pa Rusija sada ostaje u 'ljetnom vremenu'. Medvedev je tada rekao da je prilagođavanje pomicanju kazaljki povezano sa stresom i obolijevanjem ljudi.

Pomicanje kazaljki u Rusiji je sporno još od uvođenja te prakse 1981. godine, a prema posljednjim anketama 63% Rusa je odobravalo ukidanje zimskog računanje vremena.

O ukidanju zimskog računanja vremena razmišljaju Belorusija i Ukrajina, ali i Danci. Ruski stručnjaci ipak upozoravaju na neke negativne posljedice ukidanja tradicionalnog pomicanja kazaljki za energetske kompanije. Višetarifni strujomjeri u Rusiji su, naime, programirani da automatski prelaze na zimsko odnosno ljetno vrijeme. Energetičari su preuzeli obavezu da besplatno ponovno programiraju na milijune takvih brojila. Ova će promjena utjecati i na planiranje poslovnih sastanaka, a pojedini analitičari strahuju da će se ukidanje 'zimskog vremena' u Rusiji odraziti i na burze.



Popular Posts