Zanimljivost: Što je refleks?



Kad vas pogleda liječnik ponekad traži od vas da prekrižite noge, a potom vas malim gumenim čekićem udari po koljenu. Liječnik time želi provjeriti vaš refleks. U ovom slučaju to je jedan poseban, patelarni refleks, zato što čekićem udari u jednu vezu koljena koja se zove patelarna veza.
Što se događa kad čekićem udari u ovu vezu?
Podražaj polazi od stanice u vezi koljena i ide prema kičmenoj moždini. Tu se prenosi na motornu stanicu, a ona šalje akcijsku struju mišićima noge. Noga se trza, kao da se sprema udariti neprijatelja u samoodbrani.
Ova radnja je refleksa. Drugim riječima ona je automatska. Mi nemamo nikakvu kontrolu nad njom, zato što ona nije započeta u našem mozgu. Napr., kad lijegate u krevet i zatvarate oči, vi obavljate voljnu radnju. Ali, ako vam trunak prašine uleti u oko, vi ćete ga odmah zatvoriti, htjeli to ili ne. Ovaj automatski pokret je refleks.
Prema tome refleks možemo opisati kao automatsku reakciju organizma, bez utjecaja volje na neki vanjski nadražaj.
Kako nastaje refleks, kad osjetljive stanice prime podražaj s kože, on ide prema kičmenoj moždini i odatle se prenosi na motorne stanice. Motorne stanice upućuju struju određenim mišićima i određivaju njihov rad. Ti živčani impulsi ne prolaze kroz mozak.
Više od 90% svih radnji što ih obavlja ljudski živčani sustav su refleksne radnje!

Popular Posts