Istina o kremama za sunčanje: Mnoge sadrže štetne sastojke



Tek četvrtina krema za sunčanje djelotvorno štiti kožu i ne sadrži potencijalno opasne sastojke, otkrilo je istraživanje američke Radne skupine za okoliš na 800 krema. Iako su rezultati nešto bolji nego prethodnih godina i dalje je premalo bezopasnih krema za sunčanje, izjavili su znanstvenici za CNN.

Dobra krema koja štiti od UVA i UVB sunčevih zraka ne smije sadržavati oksibenzon te oblik vitamina A, retinil palmitat. Oko 56 posto krema na američkom tržištu sadrži oksibenzon, čija je primarna funkcija da upija ultraljubičaste zrake. Brojne znanstvene studije potvrdile su da oksibenzon remeti proizvodnju hormona u tijelu, a zbog oštećenja stanica povećava i rizik od nastanka raka kože.

Unatoč tim saznanjima američka Administracija za kontrolu hranu i lijekova (FDA) nije zabranila korištenje oksibenzona u kremama za sunčanje, osim kod djece mlađe od šest mjeseci.

Američka je vlada provela i sudjelovala u nekoliko studija koje su otkrile opasnost vitamina A u kremama za sunčanje, koje također povećavaju rizik nastanka melanoma. Zbog tih saznanja sve manje krema sadrži retinil palmitat, no i dalje ga se može pronaći u 25 posto krema na tržištu.

Većina se dermatologa slaže s izvješćem američke Radne skupine za okoliš i savjetuju bolje ograničenje te zabranu neprikladnih krema za sunčanje.

Tvrtke koji rade kreme za sunčanje obmanjuju ljude da je kod kreme najvažnije da ima što veći zaštitni faktor, no istina je da je najvažnije da blokira UVA i UVB zrake - naglašava dr. Ariel Ostad sa Sveučilišta New York.

Popular Posts