Tko se boji zubara još - više ne mora uz revolucionarni izum



Nova plazma-četkica dezinficira i popravlja zube bez brušenja i bez imalo boli. Trenutno su u tijeku testiranja, a nadaju se da će biti na tržištu krajem 2013. godine.

Za sve one koji se panično boje zubara, znanstvenici sa Sveučilišta Missouri izumili su "spravicu" koja će u potpunosti odagnati bol. Hi-tech plazma-četkica može izliječiti pokvarene zube za 30 sekundi i to potpuno bezbolno. Jedino što pacijent osjeti je lagana hladnoća. U ovoj četkici sadržana je kemija koja se inače koristi za dezinficiranje zuba prije operacije. Ujedno i puni zube na puno snažniji način nego što su dosadašnje plombe zbog čega su zubi puno čvršći, a plombe traju duže, piše Daily Mail.

To bi stomatolozima moglo znatno olakšati posao. Klinička ispitivanja još traju, ali do sada nije bilo nikakvih nuspojava. Dosadašnja istraživanja potvrdila su da su zubi s ovom tehnikom čvršći za 60 posto. Ukoliko testiranja prođu dobro, ovo bi moglo potpuno promijeniti način rada u stomatologiji.
Oko 75 posto svih zubarskih postupaka zahtijeva punjenje zuba, a ovaj način mogao bi olakšati i stomatolozima i svima koji se boje. Ukoliko sve pođe po planu, do kraja 2013. bol zbog brušenja zuba mogla bi u potpunosti nestati, za kada i najavljuju izlazak ove plazma-četkice.



Popular Posts