Dokazano: Pivo blagotvorno djeluje na kosti



Prijašnja istraživanja su pokazala da pivo sadrži silicij, ali nije bilo poznato koliko varira njegova razina u pojedinim vrstama piva. Ovaj put znanstvenici su otišli korak dalje i kategorizirali sto vrsta komercijalnoga piva s obzirom na razinu silicija.
Nakon što se pokazalo da pivo smanjuje apetit, za sve ljubitelje ovog alkoholnog napitka još jedne dobre vijesti.

Naime, znanstvenici iz prehrambeno-tehnološkog odjela Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da je pivo bogat izvor silicija i zbog toga može pridonijeti sprječavanju osteoporoze.

Doduše, i prijašnja istraživanja su pokazala da pivo sadrži silicij, ali nije bilo poznato koliko varira njegova razina u pojedinim vrstama piva.

Ovaj put znanstvenici su otišli korak dalje i kategorizirali sto vrsta komercijalnoga piva s obzirom na razinu silicija i analiza je pokazala da razina silicija u pivu varira od 6,4 do 56,5 miligrama u litri dok je prosječan svakodnevni unos silicija između 20 i 50 miligrama po osobi.

Rezultati istraživanja su nadalje pokazali da svijetla piva ima najvišu razinu silicija, dok bezalkoholno pivo, light pivo i pšenično pivo imaju najmanje silicija.
No, kako je kazao voditelj istraživanja Charles Bamforth ljubitelji piva ne bi se trebali previše pouzdati u ove rezultate jer istraživači nisu analizirali mineralnu gustoću kostiju pacijenata.

Popular Posts