Zanimljivost - Zašto je sagrađen Kineski zid?
Oko 221.g. prije nove ere moćni car Ši Huang TI je ujedinio razne dijelove Kine. Ali, sjeverno od njegova carstva u pustinjama su živjela barbarska plemena nomada, i on je osjećao da oni predstavljaju opasnost za njegovo carstvo. Stoga je naredio da se podigne veliki zid koji će štititi sve sjeverne provincije Kine.
Kineski zid je zaista bio golem projekt, završen za samo 15godina. Kasnije je produljen, mnogo je puta dograđivan, ali i djelomice uništavan. Usprkos tomu, još uvjek postoji veiki dio ovog zida.
Je li car uspio spriječiti upade nomada u Kinu. Na žalost, nije. Neki dio zida uvijek bi bio oštećen. Tako su barbari, zvani Mongoli, stalno upadali kroz oštećene dijeove zida. Ne samo to. Ni sami se Kinezi nisu držali svog zida. Kineski seljaci su ponekad obrađivali zemlju iizvan zida.
I pored toga, Kineski zid je služio (i još uvijek suži) kao granica između kineske i mongolske kulture, između poljoprivrednog i nomadskog načina života.
Kineski zid je najdulji zid na svjietu. Ako se uračunaju sva krivudanja, dugačak je preko tri tisuće kilometara. Budići da je to obrambeni zid, pruža se uzduž planinskih grebena i uskih kulisa.
Kineski zid je zidan od zemlje, kamena i opeke. Visok je između 5 i 10 metara, a u pravilnim razmacima se uzdižu stražarnice. Uzduž vrha zida sagrađena je staza široka 4,5 metara.

Popular Posts