Koje je najzdravije meso?


Što je najzdravije jesti? Govedinu (teletina, junetina), svinjetinu, janjetinu, jaretinu, piletinu, konjetinu, zečetinu ili meso divljači i ribe? 
Kineski znanstvenici ukazuju na nešto sasvim drugo.

Zahvaljujući kineskom svemirskom programu, znanstvenici iz Pekinga nedavno su se pozabavili analizom hranjivih vrijednosti mesa. Zaključili su da najzdravije meso ima gusjenica dudovog svilca. Sadrži više arginina od soje, više cinka od sjemenki tikve te više proteina od mesa puža.

Oko 450 grama gusjenica u prahu nudi dnevnu dozu vitamina B12. Najvažnija činjenica o ovom mesu je vrlo niska zastupljenost zasićenih masti.

Još jedna prednost je ta što je uzgoj kukaca ekološki prihvatljiviji od uzgoja drugih životinja. No, kakav im je okus? 

Poput hobotnice, kažu neki koji su probali.

Američki svemirski program krenuo je sasvim drugim smjerom. Za put na Mars u NASA-i prednost daju veganskom načinu prehrane.

Osim što je bogat izvor bjelančevina, meso sadrži masti, mineralne soli, hormone i vodu. Nudi i vitamine grupe B (posebno niacin i riboflavin), željezo, fosfor, kalcij i ugljikohidrate. 

Svaka čast dudovom svilcu i njegovom najzdravijem mesu, mi ćemo se još zdržati na našoj janjetini, teletini  i svinjetini.

Izvor: U prolazu





Popular Posts