Osam najboljih načina za zaustavljanje štucanja



Štucanje je jedna od najiritantnijih stvari koje nam se mogu dogoditi, a recepata za zaustavljanje nikad dosta.

Sve je lijepo, sjedite s frendovima i dobro se zabavljate, kad odjednom počinje noćna mora ... štuca vam se. Svi smo se u takvoj situaciji našli dovoljno puta da nam to ide na živce, pa smo odlučili prikupiti najčešće recepte za brzo zaustavljanje štucanja.

Neki su vam sigurno poznati, neki definitivno nisu, tako da nije loše zapamtiti sve, jer univerzalnog lijeka protiv štucavice nema. Za početak, štucanje uzrokuju poremećaji središnjeg i perifernoga živčanog sustava počevši od podražaja ili povrede freničnog živca (nervus phrenicus - živac ošita) do toksičnih i metaboličkih poremećaja navedenog sustava. Nastanu i nakon uzimanja alkoholnih i gaziranih pića i začinjene hrane, a čak i smijeh i brzo jelo mogu biti uzrok štucanju.

Pa, evo i tih recepata:

1. Slatko i kiselo

Jedna žlica meda ili šećera mogla bi preplaviti usta slatkim okusom i smiriti nadraženi živac. Ako vam slatka varijanta ne pomogne, pokušajte s nečim kiselim poput limuna.

2. Zadržavanje daha

Možda i najčešći savjet za zaustavljanje štucanja. Ako začepite nos i zatvorite usta onoliko dugo koliko maksimalno možete zadržati dah, vaše tijelo će očajnički željeti riješiti se nakupljenog ugljičnog dioksida u krvi, što može zaustaviti štucanje. Naravno, prestanite kad vam se počne vrtiti u glavi, teško da bi pad na pod i lom lubanje bili dobar način za zaustavljanje štucanja, iako bi najvjerojatnije uspjeli.

3. Prsti u ušima

Gurnite prste u uši ili pritisnite na mekana mjesta iza ušiju. Pritisak u tom području signalizirat će vašem ošitu da je vrijeme za opuštanje, što će zaustaviti štucanje. Držite pritisak otprilike pola minute, trebalo bi biti dovoljno.

4. Isplazite jezik

Kad želite jako isplaziti jezik, morate otvoriti grlo do kraja, što će vam olakšati disanje. I ovo je jedan od dokazanih recepata za zaustavljanje grčenja ošita koji uzrokuje štucanje.

5. Disanje u papirnatu vrećicu

Disanje u vrećicu povećat će razinu ugljičnog dioksida u tijelu, a kako tijelo to tumači kao gušenje, automatski počinjete duboko disati. Takvi duboki udasi mogu zaustaviti grčenje ošita i riješiti vas muke.

6. Hladan tuš

Hladan tuš često se koristi kao lijek za razne stvari, a glavna priča je pritom šokiranje tijela. Takav šok promijenit će vaš način disanja I zaustaviti štucanje. No, kako se za to treba skinuti, probajte ove obučene varijante prije, a niti kupaonica vam nije baš uvijek pri ruci.

7. Eksanje čaše vode

Kada naiskap popijete cijelu čašu, proces gutanja može zaustaviti štucanje, pa je ovo jedan od omiljenijih recepata.

8. Škakljanje gornjeg dijela usne šupljine

Uzmete štapić za čišćenje ušiju (čist, po mogućnosti) i poškakljate se po gornjem svodu usne šupljine, i to na mekanom dijelu. Nekad će vas to natjerati na povraćanje, a kako taj refleks pritišće ošit, vjerojatno će vam i uspjeti prestati štucati.

Ako niti jedan od ovih recepata ne radi, možete probati jedan koji preporučuje redakcija: zgrabite dragu osobu i počnite se vrlo strasno ljubiti. Što duže poljubac traje, a usne ostanu spojene, veće su šanse za zaustavljanje štucanja. Pritom, naravno, preporučujemo da zgrabite svoju dragu osobu, jer ako se dočepate tuđe, batine vam ne ginu.

Izvor: metro-portal.hr



Popular Posts