Zanimljivosti iz povijesti Olimpijskih igara



1. Gandhi je 1932. godine bio novinar izvjestitelj s Olimpijskih igara

Iako nije poznato iz kojih razloga je upravo veliki Gandhi bio u službi novinara, on je posao "sportskog piskarala" odrađivao s terena u Los Angelesu za indijske novine tijekom OI 1932. godine.

2. Olimpijsko prstenje pokriva sve boje zastava na svijetu

Iako postoje mnoge teorije zavjere oko toga zašto je olimpijsko prstenje, prstenje i zašto su krugovi zelene, žute, plave, crvene i crne boje, oni to jednostavno jesu - i pokrivaju sve boje zastava na svijetu.

3. Tamnoputi atletičari nisu osvojili niti jedan maraton do 1960. godine

Iako nam je danas pored Usaina Bolta i sličnih sportaša teško zamisliti da se odigraju Olimpijske igre u kojima jedan tamnoputi atletičar neće odnijeti medalju, takva situacija bila je sasvim uobičajena - do 1960. godine kad je Abebe Bikila iz Etiopije osvojio maraton i to bosonog!

4. Niti jedan bijelac nije trčao utrku na 100 metara s rezultatom ispod 10 sekundi

Da, da Usain Bolt to može, ali niti jedan bijelac na Olimpijskim igrama nije uspio srušiti njegov rekord. Ili proći s vremenom ispod 10 sekundi.

Najbliži tome bio je Poljak Marian Woronin koji je istrčao 100 metara za ravno 10 sekundi, i to prije 40 godina.

5. Zlatne medalje nisu napravljene od čistog zlata

Iako je nekad bila takva praksa, pa su se zlatne medalje s Olimpijskih igara ponekad i isplativo prodavale, one već 100 godina nisu napravljene od čistog zlata. Tijekom Olimpijskih igara 1912. godine pobjednici su zadnji put dobili čisto zlato. Otad dobivaju srebrne medalje s pozlatom.

6. U početku nije bilo zlatnih medalja

Na Olimpijskim igrama u Ateni 1896. godine osvajač prvog mjesta dobio je srebrnu medalju i maslinovu grančicu, osvajač drugog mjesta dobio je brončanu medalju.

7. Tijekom OI 1900. pobjednici dobili slike umjesto medalja

Zlatne, srebrne i brončane nagrade nisu postale dio prakse Olimpijskih igara sve do 1904. godine. Tako su sudionici igara u Francuskoj 1900. godine dobili slike. Francuzi su im dali slikarske radove jer su vjerovali da više vrijede od medalja.

8. Prva suspenzija zbog droga 1968. godine

Oduvijek je bilo onih sportaša koji su više "cijenili" pomoć ilegalnih supstanci pri natjecanjima nego časni poraz. Međutim, tek tijekom Olimpijskih igara 1968. godine u Meksiku dogodila se prva suspenzija i to švedskog sportaša Hansa Gunnara Liljenwalla. Valja istaknuti kako je on u krvi imao - alkohol! Popio je nekoliko pivo prije natjecanja što je bilo protiv pravila pa je suspendiran.

9. Kina je prvu medalju osvojila tek 1984. godine

Iako je teško za povjerovati, ali Kina e svog prvog pobjednika dobila tek prije 28 godina. Riječ je o Xu Haifengu koji je osvojio zlato u gađanju pištoljem na 50 metara.

10. Jedne Olimpijske igre trajale su čak 187 dana

Tijekom 1908. godine Olimpijske igre su se održale u Londonu. Počele su u travnju, a završile u listopadu.

Popular Posts