Najmanja žena na svijetu Indijka visoka 62,8 centimetara



Najmanja žena u svijetu je jedna indijska srednjoškolka koja je visoka 62,8 centimetara, izvjestila je u petak organizacija Guinnessovih rekorda.

Jyoti Amge je dobila ovu titulu za 18. rođendan, koji je proslavila u krugu porodice u Nagpuru, 520 kilometara istočno od Bombaja, na zapadu Indije.

„Amge je visoka 62,8 centimetara. Mjerena je tri puta u toku posljednja 24 sata, jer visina može lagano varirati u toku jednog dana“, rekao je Rob Molloy, zvaničnik Guinnessovih rekorda.

"Liječnici su je tri puta mjerili u ležećem i stojećem položaju dok smo mi bili prisutni. Izabrali smo srednju vrijednost“, dodao je on.

U prisustvu oca Kisan i majke Ranjane, mlada djevojka je s osmijehom primila certifikat. „Prezadovoljna sam što sam dobila ovaj rekord“, rekla je ona, a bila je obučena u tradicionalni sari.

Prema riječima njenog oca, Jyoti Amge, koja pati od ahondroplazije, bolesti kostiju kod koje tijelo ostaje na veličini četveromjesečnog djeteta, ona sanja o filmskoj karijeri u Bollywoodu.

Prethodna nositeljica titule najmanje žene u svijetu bila je jedna Amerikanka visoka 69,49 centimetara, Bridget Jordan, porijeklom iz Illiniosa, rekao je Rob Molloy.



Popular Posts