Zvijezda ispaljuje vodeni mlaz 80 puta brže od metka u svemir





Zvijezda koja ispaljuje vodu u svemir gotovo da je oksimoron, no ESA-in teleskop Herschel otkrio je mladu zvijezdu sličnu našem Suncu u svemiru, kako radi upravo to.

Proto-zvijezda, koja se nalazi na 750 svjetlosnih godina od Zemlje, ispucava vodu u svemir nevjerojatnom brzinom od čak 198.000 kilometara na sat, prenosi popsci.com.

Zvijezda koju je snimio Herschel stara je tek 100.000 godina i nalazi se u sazviježđu Perzej. Teleskop je zapravo snimio svjetlosni trag i vodika i kisika, koji se spajaju u tekuću vodu, prije nego što ona ispari pored masivnih strujanja plina, koja izbijaju iz polova te zvijezde.

Vodena para tada ubrzava do navedene brzine i kad je dovoljno udaljena od zvijezde vraća se u svoje tekuće stanje pri brzini 80 puta većoj od brzine metka ispaljenog iz strojnice, piše žurnal Astronomy & Astrophysics.

No međutim, pravo otkriće nije u fascinantnoj brzini kojom proto-zvijezde ispaljuju vodu u svemir, već da te zvijezde u određenom ciklusu svojeg života imaju fazu u kojoj šalju vodu u svemir, a ukoliko se pokaže da te zvijezde to doista uvijek i rade u toj fazi, možda gledamo i u još jednu teoriju širenja i nastanka života u svemiru.

Izvor: dnevnik.hr

Popular Posts