Kupanje u Mrtvom moru može biti smrtonosnoMrtvo more nastalo je prije 3 milijuna godina i najniža je točka na zemlji. Leži 400 m ispod morske površine, i svake godine sve više tone. Sadrži 43 bilijuna metričkih tona soli. Iako u mrtvo more utiče rijeka Jordan i druge pritoke nikakva voda iz njega ne istiće! Voda je smrtonosna za svaka živa bića, a obale prekrivaju bijeli kristali soli. Ribe koje slučajno zalutaju u vode mrtvog mora gotovo trenutno ugibaju, a njihova tijela ubrzo prekriju kristali soli.

Iako se kupajući u Mrtvom moru ne možete utopiti, možete umrijeti ako popijete previše vode. Ove alarmantne podatke je objavila izraelska agencija za spašavanje. “Radim kao spasilac na plaži i ljudi me često pitaju zašto je potreban spasilac ako se ne mogu utopiti. Tada im redovno objašnjavam kako mogu umrijeti ako popiju veću količinu vode, što im je isto kao da popiju otrov”, otkriva spasilac za “Reuters”.

Njegove riječi potvrđuju i znanstvenici. Naime, u trenutku kad u tijelo uđe tekućina u kojoj je 33 posto soli, poremeti se ravnoteža elektrolita i organima prijeti otkazivanje.Popular Posts