Kuhinjske 'mudrosti': Tupi nož je daleko opasniji od oštroga



Povlačenje tupom stranom, korištenje noževa isključivo za ono što su napravljeni, prave daske i izbjegavanje perilice suđa čuvaju oštrinu noževa , ali i vaše prste.

Prije no što kupite nož, isprobajte ga - kako “sjeda” u ruci, možete li njime sjeckati a da prstima ne udarate o podlogu... Nož koji se svidio vašem prijatelju možda neće biti najbolji i vama. Kupujete li cijeli set, radije odaberite nekoliko kvalitetnih nego gomilu osrednjih noževa. Kad je riječ o baratanju noževima, osnovno pravilo glasi - perite ih isključivo ručno. Osim što se mogu oštetiti (ili izgrebati unutrašnjost perilice), ostavite li ih u perilici, možete se na njih ozlijediti. Noževi lako i brzo oštećuju i staklene, kamene, metalne ili keramičke podloge za rezanje.

Stoga je puno bolje upotrebljavati plastične, drvene ili daske načinenje od bambusa. Strahujete li od oštrih noževa, zaboravite bojazan. Mnogo su opasniji oni tupi, upozoravaju znalci. Dok oštar nož ne zahtijeva da čvrsto i snažno pritišćete dok režete, uz tupi je to nužno, pa je i puno vjerojatnije da će nož nekontrolirano “iskliznuti”. Iako ih se često koristi u raznorazne svrhe, noževi bi zapravo trebali služiti isključivo za rezanje hrane - nipošto žica, kostiju, drva... Zato je uvijek važno imati na umu zlatno pravilo - ako nešto ne možete zagristi, ne dirajte u to ni nožem.

Nož služi rezanju, a ne "guranju" hrane

Mnogi ljudi rabe oštricu noža kako bi njime pogurali usitnjenu hranu, primjerice svježe začine, prema rubu podloge za rezanje. Ako to već morate činiti, u tu svrhu umjesto oštrog ruba radije upotrijebite tupu stranu noža, savjetuju stručnjaci.


Nož se brusi nakon 10-50 rezanja

Brušenje izravnava vrh oštrice noža, a oštrenje uklanja staru ošricu i oblikuje novu. Brušenje je kod kuće najbolje napraviti nakon 10-50 rezanja, ovisno o vrsti noža, a profesionalno oštrenje preporučuje se jedanput-dvaput na godinu.


Nož ne ide u sudoper

Noževe bi svakako trebalo oprati, osušiti i pospremiti na odgovarajuće mjesto odmah nakon njihove uporabe. Ostavite li oštar nož u prljavom posuđu punom vode i sapunice, tijekom pranja suđa mogli biste se neugodno “iznenaditi”.

Nož za odrezak nije za sjeckanje

U mnogim su kućanstvima nazubljeni noževi za odrezak često i jedini oštri upotrebljivi noževi, pa ih ljudi nerijetko rabe za sve “teške” zadatke - od rezanja kostiju do sjeckanja, što se ne preporučuje, ističu stručnjaci.

Popular Posts