U Bakuu se gradi hotel u obliku polumjeseca



Glavni grad Azerbejdžana Baku dobiva moderno lice. Jedna od inovativnih građevina čija je izgradnja u planu jeste i hotel u obliku Mjeseca.

Finansiran novcem zarađenim eksploatacijom plina i nafte, Baku postaje jedno od najživljih mjesta za velike kreativne građevine. Na 220 hektara na kojima je prije bilo centralno gradsko skladište, provodi se čišćenje i priprema za izgradnju ureda, hotela, domova i objekata za 50.000 stanovnika Bakua i 48.000 radnika.

Gradom već dominira impozantan neboder "Flame Tower", koji će uskoro biti gotov, i Baku TV toranj. Uskoro će u blizini stajati i mnoge druge građevine od kojih će, sudeći prema maketama, posjetiocima zastajati dah. Dvije od njih su "Crescent Place" i hotel "Crescent", koji je dizajnirala južnokorejska arhitektonska firma "Heerim Architects".

- Smatra se da Azerbejdžan ima volju i ekonomsku moć koja se temelji na visokom financijskom rastu koje može podnijeti nove megalomanske arhitektonske poduhvate. Mnogi klijenti u Azerbejdžanu prihvaćaju kreativne dizajne koji će omogućiti velike prednosti razvoju njihove države - objasnio je portparol "Heerima".

Predviđa se da će hotel "Crescent" biti izgrađen do 2015. godine i da će imati 33 kata. Od 2008. godine gradi se 250 miliona dolara vrijedan hotel "Pun Mjesec". Arhitekti su ga zamislili kao disk na 35 katova.

Popular Posts