Sedam mitova o mamurluku i 'pametnom' pijenju alkohola
Svejedno je kojim rasporedom pijemo piće, bitna je popijena količina, simptome mamurluka kava će pogoršati, a tablete je najbolje izbjegavati jer opterećuju jetru.

Lijekovi za ublažavanje mamurluka različiti su gotovo koliko i pića koja ih uzrokuju, od jedenja kaladonta do pijenja rasola. Mamurluk je reakcija tijela na trovanje alkoholom, a velike količine pića "uzdrmaju" centralni živčani sustav tijela zbog čega se javljaju glavobolja, vrtoglavica i mučnina. Stručnjaci kažu da što je zabava bolja uz alkohola, to je veća cijena koju plaćamo sutradan mamurlukom.

Mit br.1.: Mamurluk jednako pogađa muškarce i žene

Čak i ako žena pije isto piće kao muškarac, činjenica je da će nju mamurluk pogoditi više. Tome je uzrok što muškarci u svojim tijelima imaju pohranjene veće količine vode nego žene, a upravo voda pomaže "razrijediti" alkohol koji se popije. Ženama koje popiju istu količinu alkohola kao i muškarci, mnogo veća koncentracija alkohola ostaje u krvi.

Mit br. 2.: Samo oni koji "eksaju" žestice imaju intenzivan mamurluk

Iako je istina da "eksanje" žestokih pića uzrokuje brže pijanstvo, intenzivan mamurluk javlja se i kod onih koji piju polako. Ovisno o tjelesnoj građi pojedinca, već tri do četiri pića mogu biti okidač za simptome mamurluka. Rješenje je pijenje vode ili bezalkoholnog pića, kako bi se tijelo moglo hidratizirati i smanjiti ukupnu količinu alkohola u krvi.

Mit br. 3.: Žestoko prije piva

Nije bitno pijete li žestoko piće prije ili poslije piva - "računa" se ukupna količina alkohola u krvi. Naravno, bit će vam mučnije ako miješate pića, no za mamurluk je svejedno koje piće pijete prije, a koje poslije, kažu stručnjaci.

Mit br. 4.: Jedenje tjestenine prija spavanja blokira mamurluk

Jelo u kasnim satima nije pametno rješenje za želudac načet alkoholom. Osim toga, znanstvenici tvrde kako će masnoće mnogo bolje od tijela potpomoći apsorpciju alkohola, ali prije pijenja. Jedini trik koji "pali" kao svojevrsna blokada mamurluka su velike količine vode prije spavanja.

Mit br. 5.: Tablete za ublažavanje boli

Sedativi, tablete za upale i slično ne treba piti prije spavanja, jer će njihovo djelovanje prestati dok se probudimo. Ako je glavobolja iznimno jaka, treba je pokušati ublažiti snom i tuširanjem, a tek u krajnjem slučaju s tabletom. Razlog zbog kojeg stručnjaci ne savjetuju pijenje tableta je to što one dodatno opterećuju jetru načetu alkoholom.

Mit br. 6.: Alkohol pomaže da bolje spavamo

Ovo je velik mit, tvrde znanstvenici koji su otkrili da pijenje alkohola ometa san i umanjuje njegovu kvalitetu Zbog toga, čak i ako pod utjecajem alkohola čovjek spava dulje, neće se probuditi odmoran.

Mit br. 7.: Kava liječi

Pijenje kave ujutro pogoršat će postojeće simptome mamurluka, tvrde znanstvenici. Budući da je kava dijuretik, ona će iz organizma izbaciti i to malo vode što ima, a najbolje je izbjegavati bilo kakve napitke s kofeinom. Najbolje je piti običnu volu ili multivitaminska pića koja će pomoći organizmu da nadoknadi elektrolite.

Popular Posts