Supervojnici sutrašnjice


Vojnici sutrašnjice mogli bi biti sposobni trčati olimpijskim brzinama i danima izdržati bez hrane i sna, ako se nova istraživanja američke vojske o genetskoj manipulaciji pokažu uspješnima.

Američke planove o stvaranju supervojnika u svom je trileru Rockcreek Park 'predstavio' spisatelj Simon Conway, kojemu je vojska dala pristup Pentagonovoj Agenciji za napredna obrambena istraživanja (DARPA). To je Pentagonovo znanstveno krilo osnovano 1958., godine kad je SSSR šokirao SAD svojom prvom uspješnom svemirskom misijom, s ciljem održavanja američke tehnološke premoći u svim vojnim pitanjima.

Upravo se DARPA, između ostalog, sad bavi razvijanjem egzokostura koji bi vojnicima omogućio podizati nevjerojatno teške premete te trčati puno brže i puno duže nego što su to u stanju prirodno. No njezin je najkontroverzniji projekt onaj genetske manipulacije, čiji je cilj omogućiti vojnicima da danima žive samo od zaliha energije u tijelu, tj. sala, i bez spavanja, a da pritom ostanu potpuno fokusirani i učinkoviti. Još nevjerojatniji cilj tog istraživanja je pronaći način da ranjenicima ponovno izrastu razneseni, oštećeni ili odrezani dijelovi tijela.

DARPA se ovo nada postići pobuđivanjem određenih gena koji bi pomogli tijelu učinkovitije pretvarati salo u energiju, što bi u konačnici oslobodilo više prostora za oružje i municiju u ruksacima vojnika, jer ne bi morali nositi zalihe hrane. Nije objašnjeno na koji način pokušavaju pobuditi stanice oštećenog tkiva da vojnicima ponovno stvore udove koje im raznesu bombe i mine. Postoji nekoliko pomno dokumentiranih slučajeva mlađe djece kojima su ponovno izrasli prsti nakon što ih izgubili u nesreći i na temelju njih DARPA ulaže pozamašne svote novca na pronalaženje fiziološkog okidača za tu istu stvar kod odraslih.

U jednom je području svog istraživanja DARPA već polučila uspjeh. Radi se o 'prigušivanju' okidača za spavanje, u koju svrhu je razvila posebnu kemijsku supstancu. Piloti helikoptera na kojima je testirana ne samo da su bez problema uspjeli ostati budni duže od 40 sati, nego im se razina koncentracije povećala, a ne smanjila, nakon gotovo dva dana bez sna. Vojska se nada da će time moći zamijeniti amfetamine, ne zbog posljedice konzumacije za zdravlje vojnika, već zato što negativno utječu na rasuđivanje pa je bilo zabilježeno više slučajeva 'prijateljske' vatre.

Ranije ove godine u javnost je iscurio podatak da Agencija istražuje i mogućnost ugradnje displeja na kontaktne leće, koji bi vojnicima direktno na očnu jabučicu producirali slike i informacije sa satelita i izvidnih bespilotnih letjelica. Posebne kacige na kojima rade DARPA-ini znanstvenici mogli bi im omogućiti da usto i telepatski komuniciraju.

Iako se DARPA-ini projekti često otpisuju kao nedostižna znanstvena fantastika, Agencija se ipak može pohvaliti izumom prvih uređaja za virtualnu stvarnost i sustavom koji se pokazao pretečom modernog interneta.


Popular Posts