Hrvatska 23. u Europi po broju multimilionera


U Europi ukupno živi 53.441 multimilioner, 1,9% manje nego prošle godine, čije je ukupno neto bogatstvo procjenjeno na blizu sedam biliona dolara.
Analiza kompanije “Wealth X”, kojom su obuhvaćeni samo oni pojedinci s bogatstvom većim od 30 miliona dolara, pokazala je da je svjetska populacija multimilionera povećana 0,6 % u odnosu na prošlu godinu.
Najbolje plasirana od bivših jugoslovenskih republika je Hrvatska na 23. mjestu sa 260 multimilionera, s ukupnim bogatstvom od 30 milijardi dolara, što je nepromjenjeno u odnosu na 2011.
U Srbiji živi 90 multimilionera, 30 manje nego prošle godine, s ukupnim bogatstvom od 11 milijardi dolara, prema 15 milijardi dolara lane.
U Bosni i Hercegovini, koja je zauzela 30. mjesto, živi 85 multimilionera, prema 65 lane, čije je ukupno bogatstvo procjenjeno na devet milijardi dolara, milijardu dolara više nego prošle godine.
U Sloveniji, koja je na 34. poziciji, živi njih 70 (75 prošle godine) koji zajedno imaju osam milijardi dolara, milijardu dolara manje nego u 2011.
Makedonija, na 42. mestu, ima 35 multimilionera s ukupnim bogatstvom od četiri milijarde dolara, što je isto kao prošle godine.
Crna Gora sa 21 multimilionerom, jednim više nego lane i njihovim ukupnim bogatstvom od dve milijarde dolara, istim kao i lane, zauzela je 43. mesto.
Zanimljivo je da u Albaniji, koja je na 37. mjestu, živi 55 multimilionera koji ukupno posjeduju sedam milijardi dolara, više nego u Slovačkoj, Cipru, Bugarskoj i Estoniji.


 

Popular Posts