Nekoliko mitova o zdravlju koji i nisu baš istina
Hoće li progutana žvakača guma ostati u želucu nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina? Hoće li vam nakon brijanja rasti jako tamne dlake?

Otkrivamo koji je od ovih zdravstvenih mitova istinit, a koji nije!

Mit: Progutana žvakaća guma ostaje u želucu čak do 7 godina

Koja je istina:

Probavni sustav razgrađuje žvakaču gumu baš kao i svaku drugu progutanu namirnicu. Iako se ona možda neće razgraditi jednako lako i brzo, sigurno će kroz nekoliko dana izaći van iz vašeg tijela, a tako je potvrdila i studija časopisa Pediatrics.

Mit: Koristimo samo 10 posto mozga

Koja je istina:

Iako postoje razlike u tome kako pojedinac procesuira informacije, one dopiru do skoro svih dijelova mozga cijelo vrijeme, izjavila je dr. Rachel Vreeman za menshealth.com

Mit: Što se češće dlake briju, one će brže rasti

Koja je istina:

Odgovor je apsolutno “ne”!

“Brijanjem se odstranjuje mrtvi dio dlake, a ne onaj ‘živi’ ispod površine kože” napominje Vreeman, te dodaje kako taj proces nikako ne može utjecati na korijen dlake i ubrzati njezin rast. Ako vam se čini da nakon brijanja rastu tamnije dlake, razlog je vjerojatno u tome što su “stare” dlake bile izložene svjetlosti ili preparatima koje ih posvjetljuju.

Mit: Najviše tjelesne topline gubimo kroz glavu

Koja je istina:

Toplinu gubimo kroz bilo koji dio tijela, a ne samo glavu – smatra dr. Vreeman. Tijekom zime je ona ipak najizloženija hladnoći, pa bi se moglo reći da je ovaj mit nije 100 posto netočan.Popular Posts