Subscribe:

Ništa od smaka svijeta 21. 12. 2012!


Maje jesu proricale, ali njihova proročanstva nisu fatalistička, tvrde stručnjaci.

Stručnjaci tvrde da Maje nisu prorekli da će krajem ove godine nastupiti apokalipsa, kako se do sada vjerovalo.

Arheolozi i antropolozi tvrde da majansko proročanstvo postoji, ali da se ne odnosi na kraj svijeta. Apokaliptičke vizije koje su prisutne više od 1.000 godina u zapadnoj, kršćanskoj civilizaciji, nisu svojstvene majanskom poimanju svijeta.

Tema  održanog skupa krajem devetog mjeseca u Meridi, na jugu Meksika, bio je majanski kalendar koji se sastoji iz baktuna - perioda od 394 godine. Poseban značaj za Maje imao je broj 13, tako da će, ako se vrijeme računa od 3114. godine prije nove ere, kako je utvrđeno majanskim kalendarom, 13 baktuna (5.125 godina) isteći 21. 12 2012. godine.

Alfredo Barera (Barrera) iz Meksičkog insituta za antropologiju i povijest rekao je da Maje jesu predviđale budućnost, ali da se ovakvi značajni datumi odnose na svakodnevne događaje poput suša ili izbijanja epidemije.

"Maje jesu proricale, ali njihova proročanstva nisu fatalistička. Imajući u vidu njihovo ciklično shvatanje povijesti, ona su se odnosila na ponavaljanje događaja", smatra Barera.
Stručnjaci tvrde da su se drevne Maje, čija je "klasična" kultura procvat doživjela između 900. i 300. prije nove ere, izuzetno zanimali za budućnost, uključujući i događaje koji će nastupiti daleko poslije 21. 12. 2012. "Postoje mnogi spomenici Maja koji svjedoče o njihovom bavljenju događajima daleko poslije 2012. godine", navodi antropolog Geoffrey Braswell sa univerziteta u San Diegu, u Kaliforniji.Popular Posts