Futuristički projekt plutajućih gradova preselio život na voduPlutajući gradovi: Američki Institut Seasteading podijelio je nagrade za najbolje projekte plutajućih gradova koji su ekološki savjesni i pravo čudo tehnologije.

Snažan porast stanovništva, klimatske promjene te ograničeni prirodni resursi vjerojatno će u skoroj budućnosti dio čovječanstva prisiliti da se s presele s kopna na mora i oceane koji pokrivaju 70 posto planeta. Kako bi se pripremili za neizbježno, futuristi s Instituta Seasteading iz San Francisca organizirali su natjecanje za dizajnere i arhitekte s ciljem da naprave postojane, fiksirane strukture namijenjene dugotrajnom životu na oceanu. Pet najboljih, maštovitih i praktičnih konstrukcija isplivalo je na površinu, a najboljim i najoriginalnijim se pokazao ‘Plutajući grad’ Andrása Gyõrfia.

Cijeli gradski kvart izrezan i postavljen na sredinu oceana

Koncept ‘Plutajućeg grada’ izgleda kao jedan kvart iz stvarnog grada koji je izrezan i postavljen na more. Kuće, poslovni centri i prostori za rekreaciju usklađeno koegzistiraju, a grad ima mnogobrojna helikopterska uzletišta i luku za pristanak s mora.

Recikliranje nekorištenih naftnih platformi

Na gradu ‘Refusion’ radilo je pet dizajnera iz Team 3DA grupe. Njihov koncept nije pretjerano futuristički, već je zamišljen kao nadogradnja postojećih naftnih platformi. Do njih je položena golema konstrukcija s velikim trgom na kojem je moguće živjeti.

Luksuz i organski dizajn platforme

Dizajner Emerson Stepp na ‘Oazu’ je pokušao prenijeti što više luksuza kako bi ljudima ublažio prilagodbu za život na koloniji na vodi. Bogate vegetacija, životna arhitektura i dizajn koji može odoljeti i najtežim vremenskim neprilikama trebao bi ukloniti osjećaj da se zapravo mičete.

Estetika zaslužna za uštede energije

Konstrukcija dizajnera Marka Järvela je zatvorena, a ipak estetski najdojmljivija. Svaka razina grada brine se za dio sveukupne potrošnje energije, a ploče prikupljaju solarnu energiju. Unutar grada bogata vegetacija pročišćava zrak.Popular Posts